Dunaj dosiahol v Bratislave 1026 cm, v Devíne 968 cm

06.06.2013 Bratislava

Bratislava 6. júna (TASR) - Rozvodnený Dunaj v Bratislave dosahuje výšku 1026 centimetrov. V Devíne sa jeho hladina zvýšila na 968 cm. V Medveďove má veľtok 912 cm a v Gabčíkove 779.

V Komárne má Dunaj výšku 768 cm a v Štúrove 666 cm. Najvyšší, tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj pre Vysokú pri Morave, kde rieka dosahuje 618 cm a predpokladá sa, že ešte stúpne.

Hydrológovia zvyšujú odhad kulminácie

Hydrológovia opätovne zvýšili odhad kulminácie Dunaja na jeho slovenskom úseku. V Bratislave by mala jeho hladina dnes v noci pravdepodobne dosiahnuť okolo 1040 centimetrov, plus mínus 10 cm.

V bratislavskom Devíne sa očakáva kulminácia večer na úrovni asi 980 centimetrov, odchýlka môže byť plus mínus 5 cm, informoval ďalej hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

V Medveďove by mal Dunaj kulminovať v piatok (7. 6.) v noci na úrovni 970 až 990 cm, v Komárne v sobotu večer na úrovni 870 až 890 cm. Následne by mala hladina Dunaja dosiahnuť v nedeľu (9. 6.) ráno svoj vrchol aj v Štúrove, kde má dosiahnuť 790 až 820 cm.

Kvôli povodniam polícia uzavrela Viedenskú cestu od odbočky z Einsteinovej ulice po Starý most a rovnako aj Tyršovo nábrežie. V Devíne je naďalej uzatvorené Slovanské nábrežie. "Dopravné obmedzenia v súčasnosti pretrvávajú aj na Devínskej ceste a účelovej komunikácii medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave, ktoré sú neprejazdné," informovala hovorkyňa bratislavských krajských policajtov Karina Považanová.

Uzatvorené je aj Fajnorovo nábrežie od Starého mosta po Osobný prístav. Naďalej je neprejazdná aj Matejkova ulica v smere na Dlhé diely, ako i v smere z Dlhých dielov. Obmedzenie naďalej trvá aj na Starom moste, kde sa od stredy (5. 6.) nedá ísť zo Starého Mesta ani z Petržalky. Polícia výzvy občanov, aby rešpektovali obmedzenia, dopravné značenia a pokyny policajtov. "Zároveň vyzývame občanov k spolupráci, ústretovosti a disciplinovanosti," dodala Považanová.

Dunaj zatvára školy
Pre hroziace povodne dnes dostali riaditeľské voľno aj žiaci zo Strednej priemyselnej školy na bratislavskom Fajnorovom nábreží. TASR o tom dnes informovala tlačová tajomníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Miroslava Rácová.

Okrem tejto strednej školy už Dunaj zavrel Gymnázium na Grösslingovej ulici a Základnú školu s Gymnáziom na Dunajskej ulici v Bratislave. Pre hroziace povodne tak dnes nešlo do školy 980 študentov z týchto škôl.

"Najmä školu na Dunajskej navštevuje veľa detí z južných oblastí, ktoré sú momentálne najviac postihnuté. Dopravná situácia sa môže skomplikovať, preto nechceme riskovať," povedal šéf BSK Pavol Frešo.

V teréne je viac ako 300 hasičov

Ako informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Silvia Jančovičová, v priebehu 24 hodín sa do povodňových prác na území Slovenska zapojilo viac ako 300 hasičov. "Od stredy (5.6.) 19.00 h došlo k navýšeniu počtu hasičov, ktorí v krízových oblastiach vykonávajú monitoring," informovala Jančovičová. Minister obrany SR Martin Glváč v stredajšom nočnom spravodajstve televízie TA3 takisto uviedol, že sa posilnia aj počty vojakov, ktorí budú na zatopenej Devínskej ceste zabezpečovať a pomáhať pri preprave osôb a tovaru do a z obce Devín.

V súvislosti so stúpajúcou hladinou Dunaja i Moravy bola dnes uzatvorená účelová komunikácia medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Karina Považanová, uzatvorené a neprejazdné aj naďalej ostáva Tyršovo nábrežie, Viedenská cesta, Devínska cesta a Slovanské nábrežie.

Polícia v stredu (5.6.) večer uzatvorila aj Starý Most v Bratislave. Dôvodom bola nedisciplinovanosť ľudí, ktorí sa na Starom moste hromadne zdržiavali, aby pozorovali stúpajúcu hladinu Dunaja. Už popoludní polícia uzatvorila aj prístup k staromestskému nábrežiu Dunaja.

V Petržalke momentálne monitorujú situáciu. "Preverujú sa všetky krízové body, zatiaľ to nevnímame dramaticky," uviedla tlačová tajomníčka Petržalky Micheala Platznerová. Dodala, že zatiaľ sa ani neuvažuje o evakuácii obyvateľov Kočankovej, Klokočovej a Májovej ulice, ktorých na takúto možnosť v stredu (5. 6.) upozornili.

Monitoringu situácie sa venovala počas celej noci aj samospráva v Karlovej Vsi. "V súvislosti s aktuálnou situáciou sme požiadali vedenie internátov Družba, aby informovalo študentov o zákaze vstupu do areálu tzv. švédskych domkov, ktoré sú zatopené," uviedol prednosta miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček.

Na evakuáciu je zabezpečených 15 autobusov

Dopravný podnik Bratislava je v pohotovosti, v noci zasadal krízový štáb. V prípade evakuácie má pripravených 15 autobusov, vodičov a ďalšie záložné vozidlá.

"Vedúci dispečingu a zamestnanci nepretržite monitorujú situáciu priamo v meste a v prípade potreby sú pripravení okamžite zasiahnuť," informuje DPB na svojom webe. Všetky zložky DPB budú v pohotovosti až do odvolania mimoriadneho stavu v Bratislave.

Spodnú časť Botanickej záhrady zaplavilo

Spodnú časť bratislavskej Botanickej záhrady Univerzity Komenského zaplavilo. "Ide o údolie pri rybníku, kde sa vylieva Vydrica z dôvodu spätného vzdúvania jej hladiny," povedal riaditeľ Botanickej záhrady UK Jaroslav Bella.

Voda podľa neho stúpla ešte vyššie ako v roku 2002 a zaplavila vodáreň, ktorá slúži pre zavlažovanie záhrady, andezitovú skalku a prístupovú cestu k rybníku. "Hladina je vyššia o cca 2,5 m oproti normálu," doplnil riaditeľ.
 
 
 

Vyberte región